Kosten aanbouw

Jouw huis is waarschijnlijk gekocht toen jij en je partner nog geen kinderen hadden, of toen jullie kinderen nog heel klein waren. Wanneer je langer in een woning zal wonen zal je echter door de jaren heen ontdekken dat jullie woonruimte eigenlijk steeds kleiner wordt. Dit komt niet doordat jullie huis kleiner wordt; jullie gezinsleden worden nu eenmaal groter en eisen ieder hun eigen stukje ruimte op in jullie woonkamer. De gevolgen van dit probleem laten zich raden; jullie hebben de keuze uit een paar opties. Ofwel jullie gaan verhuizen naar een woning die groter is, of zijn jullie in de gelegenheid om een aanbouw te laten neerzetten.

In het eerste geval kijk je naar een behoorlijke logistieke operatie waar een behoorlijk hoog kostenplaatje aan vast zit. In het tweede geval kijk je ook wel naar een behoorlijke ingreep, maar het kostenplaatje is beperkter dan dat van een verhuizing. Bovendien moet je natuurlijk wel de ruimte hebben om een aanbouw te laten neerzetten. Je mag immers niet zomaar bij een tussenwoning een aanbouw laten plaatsen zonder overleg met jullie buren.Wanneer jij na het lezen van het bovenstaande stuk interesse hebt om een aanbouw te laten plaatsen wil je natuurlijk ook wel weten welk kostenplaatje eraan vast zit. We zullen je daarom een indruk geven van de kosten van een aanbouw.

Wat is de prijs van een aanbouw

De prijs van een aanbouw is niet zomaar in één keer te benoemen. Deze is namelijk afhankelijk van een behoorlijk aantal factoren. We zullen je echter een indruk kunnen geven van de ‘vanaf-prijs’ waarbij we steeds uitgaan van het goedkoopste model; een standaard aanbouw. Bij al deze maten van aanbouwen gaan we uit van een diepte van 2 meter.

Breedte aanbouw Vanaf-prijs
2 meter 10000 euro
2,5 meter 12000 euro
3 meter 13.700 euro
3,5 meter 15.300 euro
4 meter 16.800 euro
4,5 meter 18.200 euro
5 meter 19.500 euro
5,5 meter 20.700 euro
6 meter 21.800 euro
6,5 meter 22.800 euro
7 meter 23.700 euro
7,5 meter 24.500 euro
8 meter 25.400 euro

 

Deze kosten zijn allemaal inclusief het arbeidsloon en de BTW. De kosten van een geveldoorbraak wanneer jij de aanbouw echt als verlengstuk van je woonkamer wil hebben zitten hier nog niet bij inbegrepen.
Nadat je deze kosten hebt gelezen schrik je wellicht wat terug om een aanbouw te laten plaatsen. Toch is er een simpele manier om de kosten enigszins te drukken:

  • Als je handig bent. Wanneer jouw huis al wat ouder is, en wanneer je gevel niet al te lastig te verwijderen is, is het natuurlijk een optie om zelf een bepaald gedeelte van de werkzaamheden te doen. Zo kan je ervoor kiezen om zelf de gevel te verwijderen. Dit is echter iets wat je alleen moet doen wanneer je echt verstand hebt van zaken. Jouw gevel maakt immers deel uit van de draagconstructie van je woning. Zomaar een gevel eruit halen kan zorgen voor verzakkingen.
  • Als je liever alles uit handen geeft. Wanneer jij zeker wil weten dat jouw aanbouw helemaal volgens de regels gebeurt en je daarnaast geen bouw- of verbouwingswerkzaamheden wil doen laat je de hele klus over aan een aannemer. Deze zal alles regelen, van het bestellen van de materialen tot aan de afvoer van je oude gevel.

Hoe is de kostprijs berekend

De kostprijs van een aanbouw is afhankelijk van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je plant om een aanbouw te laten plaatsen. Deze keuzes hebben we voor je op een rij gezet.

  • Keuze 1: kies je voor heipalen. Een aanbouw kan je het beste zo stevig mogelijk laten funderen. Hiervoor zal doorgaans een stuk van de grond worden afgegraven naast je huis waarna deze versterkte wordt. Je kan er ook voor kiezen om heipalen te laten plaatsen als extra fundering. Een aanbouw van 2 bij 2 meter komt dan uit op 12.150 euro.
  • Keuze 2: laat je de aanbouw stuken. Je aanbouw gelijk helemaal klaar hebben voor schilderen of behangen is een mogelijkheid. Wanneer je de aanbouw van 2 bij 2 meter laat stuken betaal je 10.750 euro in totaal.
  • Keuze 3: laat je een lichtstraat aanbrengen. Een aanbouw kan donker overkomen. Je kan kiezen voor een lichtstraat waardoor je altijd genoeg daglicht in je aanbouw hebt. Voor een aanbouw van 2 bij 2 meter betaal je dan in totaal 13.800 euro.
  • Keuze 4: Laat je direct elektra aanleggen. Een aanbouw kan je laten bouwen met of zonder elektra. Wanneer jij echter wil voorkomen dat je met verlengsnoeren aan de slag moet kan je de elektra direct laten inbouwen. Een aanbouw van 2 bij 2 meter kost in dat geval vanaf 10.350 euro.
  • Keuze 4: laat je solatubes aanbrengen. Indirecte verlichting via solatubes die het daglicht overbrengen in je aanbouw via het plafond, solatubes, zorgt in een aanbouw van 2 bij 2 meter voor een totaalprijs van 11.850 euro.
  • Keuze 5: Kies je voor geveldoorbraak. In het geval van geveldoorbraak ben je voor een aanbouw van 2 bij 2 meter 13.400 euro kwijt.
  • Keuze 6: Kies je voor centrale verwarming in je aanbouw. In dat geval betaal je voor een aanbouw van 2 bij 2 meter 10.900 euro.

Bespaartips

Een aanbouw is een kostbare aangelegenheid. We geven je dan ook graag wat bespaartips.

  • Voer zelf materialen af. Heb je een aanhangwagen, dan kan je zelf de oude gevelmaterialen afvoeren naar de gemeentewerf. Deze kosten hoeft de aannemer dan niet meer in rekening te brengen.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Een aanbouw laten plaatsen is een keuze die je weloverwogen moet maken. Het is dan ook handig om bij een paar lokale aannemers offertes op te vragen. Met één druk op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op. Dit kan je een korting tot wel 60 euro opleveren.

Vergelijk lokale specialisten: