Kosten uitbouw

Toen jij je woning kocht was je waarschijnlijk net getrouwd, of de kinderen waren nog heel jong. Een huis, het liefst een hoekhuis, met een tuin is in zo’n geval heel gewild. Heb jij het geluk dat je een huis met een tuin hebt, dan geniet je waarschijnlijk van een behoorlijk woonoppervlak. Toch lijkt het wel of de muren steeds sneller op je af komen wanneer jullie met zijn allen binnen zijn. Dit komt niet omdat je huis in staat van verval is; het feit is gewoon dat jullie zelf ouder worden en dat jullie kinderen ook groter worden.

Naar mate ieder gezinslid ouder wordt heeft hij of zij ook meer persoonlijke ruimte nodig. Je kan natuurlijk besluiten om te verhuizen naar een grotere woning, maar dit zal niet voor ieder gezin een goede oplossing zijn. Je wil je kinderen immers niet wegslepen uit hun vertrouwde woonomgeving en van hun vrienden, vriendinnen en school. Daarnaast is een verhuizing behoorlijk bewerkelijk en kostbaar. Beter is het op zo’n moment om een uitbouw te laten maken aan je huis. Je vergroot op die manier je woonoppervlak, en daardoor krijg je ook meer wooncomfort. Een uitbouw maak je vaak aan de zijkant van je woning, dus het is zaak dat je ruimte hebt langs de zijkant. Je zal dus in een hoekwoning, twee onder één kap woning of vrijstaande woning moeten wonen wil je een uitbouw kunnen laten bouwen.

Wat zijn de kosten van een uitbouw

Wij kunnen niet in één zin zeggen hoeveel jij kwijt zal zijn voor je uitbouw. De reden hiervan is dat de kosten van een uitbouw worden bepaald door het aantal vierkante meters wat jij aan ruimte hebt voor je uitbouw. We hebben daarom een aantal prijzen voor je op een rijtje gezet van een aantal types uitbouwen.

Breedte van de uitbouw + type uitbouw Formaat uitbouw Kosten uitbouw
2 meter Standaard 2 bij 2 meter 10000 euro
3 meter Standaard 3 bij 2 meter 13700 euro
4 meter Standaard 4 bij 2 meter 18950 euro
5 meter Standaard 5 bij 2 meter 20750 euro
6 meter Standaard 6 bij 2 meter 22050 euro
4 meter Klassiek 4 bij 2 meter 17850 euro
5 meter Klassiek 5 bij 2 meter 21850 euro
6 meter Klassiek 6 bij 2 meter 23850 euro
4 meter Modern 4 bij 2 meter 18750 euro
5 meter Modern 5 bij 2 meter 22850 euro
6 meter Modern 6 bij 2 meter 23950 euro

 

De bovenstaande kosten zijn inclusief al het materiaal, arbeidsloon en BTW. Ook een eventuele vergunning aanvragen valt onder dit tarief. Je kan dan ook een deel van deze werkzaamheden voor je eigen rekening nemen. Hierdoor betaal je minder voor je uitbouw.

  • Als je handig bent. Een deel van deze kosten kan je in eigen zak houden wanneer je handig bent met klussen. Zo zou je het gat wat nodig is voor de fundering zelf kunnen graven. Bovendien zou je zelf de eventuele planten of gras kunnen weghalen die zich bevinden op de grond waar de uitbouw moet komen te staan. Je zou ook kunnen aanbieden de aannemer zelf mee te helpen met bepaalde werkzaamheden. Hierdoor zal hij minder personeel hoeven mee te nemen.
  • Wanneer je alles liever uit handen geeft. Ben jij zelf geen klusser, en laat je liever de aannemer al het werk doen, dan ben je een behoorlijk deel kwijt aan arbeidsloon. Je weet dan echter ook zeker dat je minimaal 10 jaar recht op garantie op het werk van de aannemer.

Hoe is de prijs van een uitbouw opgebouwd

Hoeveel jij betaalt voor je uitbouw is afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt wanneer je een uitbouw laat bouwen. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: hoe groot is de uitbouw. De prijs van een uitbouw wordt grotendeels bepaald door het aantal vierkante meters van de uitbouw. Een standaard maat en model zullen bovendien goedkoper zijn dan een maatwerk uitbouw.
  • Keuze 2: Welke stijl uitbouw kies je. Je kan kiezen voor een standaard, klassiek of modern model uitbouw. Aan ieder model hangt een ander prijskaartje. De gemeente kan je vaak verplichten om een bepaalde stijl te kiezen die past in de stijl van jouw huis. Een oud huis met een moderne uitbouw is niet altijd toegestaan.
  • Keuze 3: Laat je extra funderen met heipalen. Dit is voor de sommige uitbouwen wel aan te bevelen, afhankelijk van het type ondergrond. Dit brengt meerkosten met zich mee.
  • Keuze 4: Laat je de uitbouw afwerken. Je kan de uitbouw van binnen direct laten afwerken met glad stukwerk aan de wanden en het plafond.
  • Keuze 5: Laat je een lichtstraat plaatsen. Met een lichtstraat voorkom je dat jouw uitbouw een donkere hoek wordt. Je kan de ruimte dan effectief gebruiken omdat je minder verlichting hoeft te plaatsen.
  • Keuze 6: Laat je de elektra aanleggen. Zeker wanneer de uitbouw een extra kamer is heb je nieuwe stroompunten nodig. De aannemer kan direct de elektra aanleggen in je uitbouw.
  • Keuze 7: Kies je voor geveluitbraak. Voor een extra kamer hoeft niet altijd een gehele geveluitbraak plaats te vinden, voor een uitbreiding van een bestaande kamer wel. Deze kosten zitten niet standaard in de kostprijs berekend. De aannemer zal een uurloon berekenen.
  • Keuze 8: Laat je centrale verwarming aanleggen. Wanneer jouw hele huis is voorzien van centrale verwarming is het niet meer dan logisch dat je dit ook in je uitbouw laat aanleggen. De aannemer kan dit tegen meerprijs voor je regelen.

Bespaartips

De kosten van een uitbouw zijn aanzienlijk. Het is dan ook goed om te weten dat je redelijk eenvoudig kan besparen op de kosten van een uitbouw.

  • Koop bepaalde materialen zelf. Moet er een tussendeur komen naar de uitbouw wanneer het een extra kamer betreft, dan kan je ervoor kiezen om een standaard tussendeur zelf te kopen. Ook kozijnen en ramen kan je eventueel tegen een lagere prijs zelf proberen te regelen.
  • Vraag offertes op.

Eenvoudig offertes opvragen

De snelste manier om te besparen op het totale kostenplaatje van een uitbouw is door offertes op te vragen. Met één klik op onderstaande button krijg je vrijblijvend meerdere offertes van lokale aannemers in je mailbox. Jij kan op die manier snel zien welke aannemer de goedkoopste is en tot 30 procent besparen.

 

Vergelijk lokale specialisten: